Coachen is kwakzalverij!?
18 juni 2019 – Endocrinoloog Guy T’Sjoen dropt een bommetje in een interview op Radio 1. Hij hekelt de wildgroei aan coaches en stelt dat er vele kwakzalvers bij zitten. De dagen erna wordt de opinierubriek in De Standaard gekleurd door reacties of aanvullingen op zijn uitspraak. En ook Facebook blijft niet onaangeroerd. Coaches voelen zich persoonlijk aangevallen en verdedigen hun beroep.
Wat ik zie, is een typische reactie … vanuit angst gedreven! Als mens worden onze acties en reacties voor meer dan 90 % gestuurd vanuit ons onderbewustzijn, daar waar al onze angsten opgeslagen zitten. Dokters zijn bang dat hun werk in de toekomst overgenomen wordt door coaches, coaches zijn bang dat ze geen kans krijgen op de arbeidsmarkt door dokters die alleen maar geloven in universitaire diploma’s, psychologen zijn bang dat de coach om de hoek hun patiënten zouden ‘wegpikken’. En wat als we nu eens beginnen beseffen dat angst een slechte raadgever is? Wat als we nu eens stoppen met te denken vanuit angst en tekort? Wat als we nu eens ieders beroep en kennis respecteren en van daaruit handelen?
Guy T’Sjoen heeft voor een stuk gelijk in wat hij zegt. Ja, er lopen wat kwakzalvers tussen de coaches … net zoals er in elke beroepscategorie kwakzalvers zijn. Ook bij de dokters, psychiaters, psychologen, gynaecologen, bedrijfsmanagers, CEO’s, … tot zelfs de havenarbeiders zijn er kwakzalvers te vinden. Je moet er als patiënt maar bij terechtkomen om ze te ontdekken! Wat mij betreft hebben de opleidingsinstituten ook een taak in het duidelijk afbakenen van ons werkterrein. Coaches moeten weten wie ze kunnen helpen en wie ze best doorverwijzen naar een dokter, psycholoog of psychiater.
Ik ben ook geen voorstander van ‘pleistercoaching’ – het oplossingsgerichte coachen waarbij we snel met wat positieve affirmaties of oppervlakkige oplossingen het ‘probleem’ wegduwen en focussen op de oplossing. Als coach kunnen we veel diepgaander werken, we kunnen belangrijke en blijvende veranderingen in levensgewoontes en reacties brengen door eerst aandacht te geven aan het onderbewustzijn, de angsten en automatische reacties die bij elk individu opspelen. Wij maken in onze opleidingen gebruik van een gedachtengoed dat al in de jaren ’30 door een gerespecteerde chiropractor in de wereld werd gezet. Hiermee brengen we in beeld hoe ons denken functioneert en wat we nodig hebben om naar échte verandering in ons leven te werken. In ons onderbewustzijn zitten onze tradities en patronen die ons voor meer dan 90 % drijven. Ons lichaam is daarbij slechts uitvoerend materiaal. Het is met ons bewustzijn dat we positieve verandering in ons leven kunnen aanbrengen of dat we kunnen ‘loslaten’. Maar loslaten is een makkelijk, oppervlakkig advies waar we in oplossingsgerichte werking te snel naartoe gaan. Vooraleer je kan loslaten, moet je namelijk eerst weten wat je vasthoudt. En dat wat je vasthoudt, ontdek je in je onderbewustzijn. Coaches die hiermee aan de slag gaan, leveren waardevol en diepgaand werk dat iemands leven op alle domeinen nieuwe richting geeft.
In de Start-to-Coach opleiding geven wij in elk geval al aandacht aan de afbakening van het werkterrein van de coach en de diepgang van ons werk. We vertellen je waar je werk als coach begint en wanneer je er best met je handen af blijft en doorverwijst naar een gepaste andere zorgverstrekker.
De mens en zijn zelfzorg worden in de toekomst steeds belangrijker. Elke zorgverstrekker zal vanuit zijn domein een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het algemene welzijn. Als we ons daar bewust van zijn, kunnen we werken naar een wereld waarin elke zorgverstrekker naast mekaar mag bestaan, zonder grenzen en met doorverwijzing naar elkaar waar en wanneer dat nodig blijkt.
Het kaf van het koren scheiden, de kwakzalvers ontdekken … die komen wel vanzelf bovendrijven zodra hun klanten voelen dat ze hun werk niet vanuit passie en diepgang, maar vanuit geldgewin en oppervlakkigheid doen.
Anja Pairoux
ebook Starten als Life Coach
Ontdek jouw talent als coach
In dit e-Book laten we je al eens binnenkijken in de coachingwereld.
- Wat wordt er van jou verwacht als je in een opleiding stapt?
- Hoe weet je of je op de juiste plek bent?
- Wat is coachen alvast niet en wat is het dan wel?
- De basishouding van een goede Life Coach
- Het werkterrein van een coach en afbakening daarvan
- De verschillende coachingmodellen en het model dat wij gebruiken
We bieden je een antwoord op die eerste vragen en nemen je mee in enkele verhalen om je te laten proeven van het leven als Life Coach.
Veel gestelde vragen over onze coaching opleidingen
Wat is een goede coaching opleiding en hoe kies ik de juiste coaching opleiding om er zeker van te zijn dat ik een professionele coach of succesvolle coach kan worden? Als je de vraag namelijk op deze manier stelt, leg je de verwachtingen en de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Je denkt dat het coaching opleidingsinstituut ervoor gaat zorgen dat jij een volwaardige coach zal worden. Het is echter je eigen attitude die allesbepalend is voor je succes als coach en wat je doet met de kennis en inzichten die je opdoet tijdens je coaching opleiding.
Lees ook het blog: Hoe kies ik de juiste coaching opleiding?
We waken erover dat het aantal deelnemers beperkt blijft tot circa 8 deelnemers. Dit doen we heel bewust omdat we individuele aandacht en diepgang belangrijk vinden. De kleine groep geeft ook een heel veilig kader waarin iedereen zich ten volle kan blootstellen wat alleen maar gunstig is voor je groeiproces.
Alle praktische details zijn terug te vinden op de website: www.apluscoaching.be/start-to-coach
Inschrijven kan je via het Start-to-Coach inschrijvingsformulier. De link vind je hieronder of op de Start-to-Coach pagina naast de geplande data. Na je inschrijving krijg je toegang tot het Online Coaching Platform. Hier kan jij het theoretische gedeelte van de opleiding volgen wanneer, waar en hoe je zelf wil.
Inschrijven voor de Start-to-Coach opleiding: reserveer hier
Onze coach opleiding kan je indelen en volgen volgens je eigen tempo. Het theoretische gedeelte van Start-to-Coach Essential staat volledig online. Je kan dit level waar je wil en wanneer je wil studeren. Tijdens de live-dagen van Start-to-Coach Essential leer je de basisvaardigheden, het intake gesprek en je coaching vaardigheden in de praktijk omzetten. Aangezien de Start-to-Coach Advanced opleiding verder bouwt op wat wordt geleerd in de vorige opleiding, kan je niet voor deze opleiding apart inschrijven. De Start-to-Coach professional is voor iedereen die al een basisopleiding achter de rug heeft en effectie wil starten met een coaching praktijk.
Schrijf je hier in op de Start-to-Coach opleiding.
Het coaching model waar wij mee werken is het TGOROW-model omdat dit zijn nut heeft bewezen en toepasbaar is binnen àlle domeinen. Een anekdote maakt dit duidelijk: Anja Pairoux was zelf al enkele jaren als coach aan de slag met het TGOROW-model toen ze besloot om een specialisatie in bemiddeling te gaan volgen. Ze sloeg de basisopleiding tot bemiddelaar over. Op haar eerste dag in de specialisatie-opleiding ging de groep vrij onmiddellijk in een rollenspel. De opdracht was simpel: de deelnemers moesten een case neerzetten dat rond een familiaal conflict draaide. Anja moest direct als bemiddelaar optreden en voelde zich enorm onzeker, want ze kende het bemiddelingsmodel niet waarover in de opleiding gesproken werd. Met een lichte paniek stapte ze in de oefening en sprak zichzelf toe “TGOROW, Anja, dat is het enige dat je nu hebt, dus TGOROW!” … Het resultaat na deze oefening was dat Anja van de trainster te horen kreeg dat ze een heel goede case had neergezet. Er kwam zelfs het compliment bij dat ze een natuurtalent was. Anja wist dat ze dit compliment te danken had aan het TGOROW-model en was vanaf dan nog meer overtuigd van de enorme waarde van dit model.
Lees er meer over in mijn artikel Coachende Vaardigheden