Hebben coaches een ICF certificaat nodig in 2022?
“Hebben coaches een ICF accreditatie nodig?” Het is een vraag waar ik vele startende coaches ook mee zie worstelen in hun zoektocht naar de juiste coaching opleiding. Ik heb er zelf eerlijk gezegd ook tegen aan gebotst in mijn beginjaren.
Nadat ik zelf coaching opleidingen begon te geven, heb ik opnieuw voor de vraag gestaan of ik me zou laten meeslepen in onze maatschappelijke drang naar bewijzen. Ik besliste om dicht bij mezelf te blijven.
Zoals iedereen wel weet, is coaching door geen enkele instantie officieel gereguleerd. Er is geen enkel bestuurs- of controle-orgaan en je kan ook niet worden geschrapt als je niet aan de normen voldoet. De ICF kan dus eigenlijk een ‘paper tiger’ genoemd worden. Dat betekent dat ze misschien wel een belangrijke organisatie lijken, maar in werkelijkheid geen enkele macht hebben.
Meer bepaald wil dit zeggen dat de ICF (International Coaching Federation) geen wettelijke parameters heeft waaraan ze zich moeten houden.
Als je een gediplomeerd en geregistreerd psycholoog bent, of je bent een door de raad gecertificeerde arts of een advocaat aan de Orde van de Balie, dan ligt dat anders. Al die organisaties hebben een wettelijk kader en kunnen serieuze invloed uitoefenen. Ze kunnen je het leven zuur maken en je carrière stopzetten als je over de streep gaat.
Natuurlijk heeft de ICF een ethische code waarvan ze wil dat haar leden zich eraan houden. Dat is echter niet hetzelfde als een door de overheid gereguleerde organisatie.
Alle soorten industrieën en bedrijven hebben hun eigen ethische code, maar tenzij ze rigide worden gehandhaafd, is het grotendeels window dressing.
ICF kan inderdaad het lidmaatschap van een coach intrekken in het onwaarschijnlijke geval dat ze die coach betrappen wanneer die hun ethische code niet respecteert, maar ICF kan die coach er niet van weerhouden om alsnog te coachen.
Hebben coaches een ICF certificaat nodig om (meer) klanten aan te trekken?
Vraag willekeurig aan pakweg 100 mensen waar ze denken dat het acroniem ICF voor staat. Met veel geluk is er één persoon die het zal weten. Die persoon is dan hoogstwaarschijnlijk zelf een coach of HR-verantwoordelijke.
Ik ben zelf al meer dan 11 jaar fulltime aan het coachen. Wil je weten hoe vaak ik de vraag kreeg of ik een ICF accreditatie had? Welgeteld één keer.
De meest hilarische mensen die ik heb ontmoet, zijn de mensen die me naar mijn certificaten vroegen vooraleer ze op gesprek wilden komen. In het Westen hebben we natuurlijk afgeleerd om op onze intuïtie te vertrouwen.
Ik ben het er helemaal mee eens dat je niet zomaar bij de eerste de beste kwakzalver moet binnenstappen met thema’s die voor jou van levensbelang zijn. Daarom is het volgens mij een goed idee om terug op zoek te gaan naar je intuïtie. Want iemand met de mooiste diploma’s en sjiekste certificaten kan evenzeer een zoveelste paddenstoel zijn.
Eén van mijn klanten kwam bij mij terecht toen zijn derde huwelijk op springen stond. Met zijn tweede vrouw was hij in relatietherapie gegaan bij een gerenommeerde psychiater, een gekend en geëerd figuur.
Het koppel kreeg een bepaald moment tijdens hun therapie te horen dat hun relatie misschien gewoon geen slaagkans had. Mensen leggen in moeilijke tijden al hun hoop bij hun hulpverlener en geloven er alles van, zeker als er geloofwaardige diploma’s aan de muur hangen.
Dit koppel is na die conclusie dan ook direct overgegaan tot een scheiding. In zijn derde relatie zag deze man bepaalde patronen steeds terugkeren en zo kwam hij bij mij terecht. Tijdens ons intake gesprek koppelde ik hem terug waar het foutliep in zijn samengestelde gezinnen en wat er nodig was om de slaagkans te verhogen.
De man vertelde me dat hij omvergeblazen was van de nagels die met koppen geslagen werden terwijl het nog maar een eerste kennismaking was. Erger nog, zijn conclusie was dat zijn vorige huwelijk gered had kunnen worden. Tja, dan heb je de raad van een geloofwaardig iemand opgevolgd.
Of om het anders te zeggen: de chirurg die afstudeerde met de grootste onderscheiding is niet noodzakelijk de beste chirurg aan de operatietafel. De beste chirurg is waarschijnlijk diegene die durft met scherp te snijden en effectief geoefend heeft aan de operatietafel, met de voeten in het veld.
Dat betekent niet dat een degelijke coaching opleiding en doorgedreven bijscholing niet belangrijk zijn. Ik heb vele opleidingen gevolgd en massa’s tijd en geld geïnvesteerd. Het vraagt een enorme toewijding om goed te leren coachen.
Maar het zijn niet de certificaten en opleidingsattesten die bepalen of je een geloofwaardige en goede coach bent. Er is iets veel belangrijkers dat bepaalt of een potentiële klant met jou als coach in zee wil.
Die potentiële klant voelt je geloofwaardigheid als jij vanuit ‘ervaring’ spreekt. Je bent pas geloofwaardig als jij de theorie aan ‘het leven en de dagelijkse praktijk’ weet te koppelen. Je potentiële coachee voelt de connectie met jou als coach als jij wéét waarover je spreekt en jij vanuit authenticiteit het walk-the-talk principe toepast.
Het maakt niet uit hoeveel coaching opleidingen je hebt gevolgd en hoeveel certificaten je hebt verzameld. Als jij enkel vanuit theorie en aangeleerde technieken spreekt met je coachee, kom je niet als waarachtig over.
Je bent dan de zoveelste ‘intellectueel’ die met een titel dweept en vanuit de ivoren toren vertelt hoe anderen hun leven moeten aanpakken terwijl je het soepje in je eigen leven angstvallig verborgen houdt.
Ik zeg hiermee niet dat het ICF-certificaat totaal overbodig is.
Ik zeg hiermee ook niet dat het ICF-certificaat een onmisbaar gegeven is.
Wanneer heb je wel een ICF certificaat nodig?
Er zijn situaties waarin het absoluut aan te raden is om wel voor een ICF accreditatie te gaan. Dan zit je in de wereld van Executive en Business coaching.
Als je in het Corporate bedrijfsleven wilt coachen, is de kans groot dat je de ICF certificatie nodig hebt. Je krijgt dan waarschijnlijk al snel te maken met HR-afdelingen. Zij zullen de certificaten en bewijzen van bekwaamheid willen zien.
De afdeling Human Resource is er namelijk om risico’s en eventuele aansprakelijkheid te vermijden.
Daarom hebben ze de neiging om op veilig te spelen en enkel te vertrouwen op certificaten. Ze vertrouwen weinig op hun intuïtie omdat ze die niet met facts & figures kunnen weergeven wanneer ze aan hun oversten verantwoording over hun keuzes moeten afleggen.
Ze kiezen liever niet iemand die wel geloofwaardig klinkt, maar niets van zogenaamde betekenis heeft om het mee te staven. En al zeker niet als er tegelijk iemand voor handen is die de MCC-naam (Master Certified Coach) draagt en zich voor dezelfde functie of taak aanbiedt.
Als dit de doelgroep is waar je liefst voor wil gaan werken, dan overweeg je best om voor een ICF gecertificeerde opleiding te gaan.
Waarom Apluscoaching geen ICF certificatie aanbiedt voor haar coaching opleidingen?
De volgende uitdaging diende zich daarna aan … De vraag of ik een ICF certificatie of ICF accreditatie geef na de coaching opleiding.
Het is een heel normale vraag voor mensen die op zoek zijn naar een professionele coaching opleiding. In een wereld waar coaches als paddenstoelen uit de grond rijzen, wil je als startende life coach graag een certificaat dat credibiliteit geeft, vooral als je het echt meent.
Het stemde me dus tot nadenken en de overweging om me aan te sluiten als ICF erkend instituut. Ik onderzocht de verschillende mogelijkheden en vertrouwde op mijn intuïtie om tot een besluit te komen. Ik merkte dat het enkel vanuit mijn ego gestuurd zou zijn als ik voor deze accreditatie zou gaan.
Mensen die in de afgelopen 11 jaar bij mij kwamen, beslisten op basis van de match die ze voelden en hun intuïtie die hen vertelde dat ze op de juiste plaats zaten. Mensen die enkel certificaten als bewijs nodig hadden, pasten gewoon als mens al niet bij mij.
Ik coach vanuit de insteek dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en dat status en diploma’s niets zeggen over de waarde van iemand. Waarom zou ik mezelf dan in godsnaam ook moeten bewijzen aan de hand van een certificaat dat niets zegt over de diepgang en universele blik die ik in mijn coaching opleidingen nastreef!?
De film ‘The King’s Speech’ was voor mij een bijzonder waardevolle film om in mijn beginjaren tot mijn zelfvertrouwen als coach te komen.
Het gaat over de Britse prins Albert George, de latere King George V of Bertie voor de vrienden, die stotterde en een speech moest geven. Om hem te helpen een goede speech zonder stotteren te geven voor zijn volk, werd Bertie door zijn vrouw geadviseerd om naar een spraakleraar te stappen.
Hij kwam terecht bij een man die er een vrij onorthodoxe manier van werken op nahield. Maar toen het Hof ontdekte wie de spraakleraar van de prins was, werd hij grondig doorgelicht. Even werd de man ook door Bertie zelf als bedrieger gezien omdat hij niet de gewenste officiële diploma’s en titels had.
Maar Bertie moest toegeven dat die onorthodoxe aanpak wel resultaat afwierp. Het kwam uiteindelijk tot een diepe vriendschap tussen Bertie en zijn spraakleraar die vanaf dan bij elke toespraak aanwezig was.
In de jaren die volgden, leerde ik mezelf aanschouwen als die onorthodoxe spraakleraar. Ik blijf liefst volledig mezelf en leer op die manier mensen hetzelfde te doen in hun eigen leven.
Theorie en certificaten zijn wat mij betreft ondergeschikt aan dat wat in praktijk werkt. Het resultaat dat mijn klanten halen, heeft mij hierin bevestigd.
Conclusie: Hebben coaches ICF-accreditatie nodig?
Je moet rekenen op minimaal € 2.500 tot iets van een € 10.000 en minstens 60 opleidingsuren om training te krijgen van een ICF geaccrediteerde organisatie. Daarbij is er geen garantie dat de kwaliteit van de coaching opleiding beter zal zijn dan die van een niet-geaccrediteerd instituut.
Nadat je je opleiding hebt afgerond, heb je bovendien nog niet direct je ICF certificaat. Om een basis ICF certificaat te bekomen, moet je minstens 60 uren coaching opleiding en daar bovenop minstens 100 uren coaching ervaring aantonen. Voor je aanvraag om het ICF certificaat te kunnen bekomen, betaal je tussen de € 300 euro à € 600.
Bedenk daarbij dat je bij het verzamelen van 100 uren coaching ervaring je aan jouw klanten kan vragen om een Google Review te schrijven. Dit kost jou 0 euro en enkel de investering om het beste van jezelf te geven aan jouw klanten. Een Google Review en op termijn ook mond-aan-mond reclame zijn volledig gratis en veel waardevoller dan eender welk certificaat.
Vormen de bovengenoemde bedenkingen voor jou geen beperking en wil je het liefst van al in de corporate business en executive wereld aan de slag als coach, dan is het het overwegen waard om je opleiding bij een ICF geaccrediteerd instituut te volgen.
Maar het is dus absoluut geen noodzaak om ICF geaccrediteerd te zijn om een succesvolle life coach te zijn in 2021 en alle jaren die nog komen.
Ik ben sinds 2011 fulltime coach en heb een bloeiende praktijk opgebouwd zonder het ICF certificaat. Natuurlijk verzamelde ik een hele bundel aan certificaten uit de opleidingen die ik zowel in Europa als in Amerika volgde. In de praktijk heeft geen enkele van mijn klanten ooit om een bewijs gevraagd van die certificaten.
Er zijn trouwens veel spraakmakende coaches die effectief zijn en die de ICF-accreditatie niet hebben doorlopen. Tony Robbins is één van ’s werelds grootste coaches wiens no-nonsens aanpak en directe stijl mij persoonlijk beter ligt dan die van vele ICF-coaches.
Op één of andere manier voelt de ICF wereld voor mij persoonlijk aan als stijf met een keurslijf-approach. En als er iets is waar ik weerstand bij voel, is het een keurslijf. In dit artikel lees je waarom Tony Robbins nooit een ICF accreditatie zou kunnen krijgen: Why Tony Robbins can’t pass ICF certification.
De ICF bevordert coaching en houdt de lat binnen hun maatstaven zo hoog mogelijk.
Maar tenzij coaching ooit gereguleerd wordt – en ik betwijfel dat dat ooit zal gebeuren – zijn de ICF geaccrediteerde instituten zeker niet de enigen die goede coaches in de wereld zetten.
Als je de tijd en het geduld hebt om het ICF certificaat na te streven, ga ervoor, maar heb niet de illusie dat het zo geweldig veel betekent in het grotere geheel en op langere termijn.
Anders zou ik zeggen … zoek naar de beste coaching opleiding die past bij wie jij bent, wie je wilt zijn en wat je in de wereld wilt zetten.
Mijn advies als je een coaching opleiding bij ons overweegt.
Vind je het belangrijk om in corporate bedrijven als coach aan de slag te gaan, en wil jij je conformeren naar de kritische eisen die zij daartoe stellen, dan moet ik jou heel eerlijk zeggen dat wij niet het geschikte adres zijn.
- Ben je op zoek naar een coaching opleiding waar je naar de kern leert gaan?
- Zoek je een coaching opleiding die diepgaand naar verandering bij elk individu gaat op een gestructureerde en duurzame manier?
- Verkies je een coaching opleiding die verder kijkt dan de oppervlakte en zelfs buiten de grenzen van de harde oppervlakkige bedrijven?
- Vind je het belangrijk om tegelijk je eigen authentieke sterktes als life coach te kunnen uitwerken?
Dan ben je heel welkom bij ons!
Anja Pairoux